Sute de milioane de euro, împărțite între acești români, din ianuarie 2023: trebuie să faci o cerere

de: Mădălina Bahrim
30 11. 2022

Anul 2023 aduce noi oportunități de finanțare pentru anumite categorii de români. Este vorba despre cei ce activează ca fermieri. Pentru aceștia, Ministerul Agriculturii promite noi forme de sprijin, de anul viitor, ce se ridică la sume colosale.

Pentru a înțelege despre ce este vorba, amintim ceea ce s-a întâmplat în agricultura românească în 2022. Fie că suntem din domeniu sau nu, cu toții am văzut ce pagube pot aduce fenomenele meteo extreme, fie că vorbim despre secetă sau ploi abundente.

Amintim că, anul acesta, peste un milion de hectare au fost distruse de seceta. ”Suprafață totală afectată de secetă comunicată până la această dată este de 1.017.358 ha – update 1 noiembrie 2022”, a anunțat oficialii Ministerului Agriculturii.

Ministerul Agriculturii a sprijinit sectorul și în anul curent, pentru ca fermierii să poată trece cu bine peste pagubele suferite, dar va continua să ofere ajutor semnificativ și-n 2023.

E vorba de aproape 400 de milioane de euro, zici că avem „pe mână” bugetul Germaniei

Astfel, Ministerul propune două forme de sprijin în sumă totală de 391,4 milioane euro, astfel:

  • 24,1 milioane euro, sprijin acordat fermierilor pentru acoperirea unui procent din primele de asigurare a culturilor
  • 367,3 milioane euro, sprijin acordat fermierilor afectați de pierderile de producție, ca urmare a fenomenelor climatice nefavorabile, constituit din:

-Un procent de 3% pe fiecare an din plățile directe cuvenite în perioada 2023-2027 de până la 293,5 milioane euro;
-Contribuția din FEADR în sumă de 62,4 milioane euro;
-Contribuția de la bugetul național în sumă de 11,5 milioane euro.

”În acest scop, am emis un ordin de ministru pentru constituirea grupului tehnic de lucru care va pune bazele funcționării acestui mecanism de gestionare a riscurilor din agricultură.

Prin această intervenție avem în vedere susținerea unor venituri sigure ale fermierilor și reziliența sectorului agricol, pentru a crește securitatea alimentară pe termen lung, asigurând în același timp sustenabilitatea economică a producției agricole”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Aceștia sunt doar primii pași făcuți în sprijinul fermierilor. Urmează să se adopte un proiect de act normativ în acest sens, iar atunci vom afla și detalii legate despre cererea ce trebuie întocmită de fermieri, unde trebuie depuse documentele sau procedura care va fi stabilită pentru ca muncitorii agricoli să intre în posesia sprijinului material consistent.